top of page
Αναζήτηση
raptisnico

GestalΤέχνη - Gestalt Art

Ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει την ψυχοθεραπεία Gestalt και διάφορες εφαρμογές των Τέχνων (θέατρο, μουσική, χορός, κούκλα, εικαστικά, φωτογραφία...) και που προσφέρει χρήσιμα εργαλεία εργασίας τόσο σε θεραπευτές, όσο και σε εκπαιδευτικούς ή σε άτομα που ασχολούνται με ομάδες ανθρώπων και επιθυμούν να εντάξουν την δημιουργική διαδικασία μέσω των Τεχνών στη δουλειά τους.

Πληροφορίες: www.gestaltfoundation.gr

ΜΟΝΟΕΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

GestalTέχνη

Μια οπτική που επαναπροσδιορίζει το υπαρξιακό «γίγνεσθαι»


Μία δημιουργική ισότιμη συνάντηση της θεραπείας Gestalt με τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες μέσα από ένα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ζούμε με πολύ διαφορετικές προκλήσεις ακόμη κι αν τις συγκρίνουμε με την προηγούμενη μόλις γενιά. Ανησυχούμε για το περιβάλλον, για ανθρώπους στα όρια της φτώχειας, για πολέμους. Ο κόσμος μας μπορεί να είναι δυσβάστακτα γεμάτος με προκλήσεις. Μέσα σ’ αυτή τη διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, η συνάντηση και η αξιοποίηση της θεραπευτικής προσέγγισης Gestalt και των εργαλείων των παραστατικών και εικαστικών τεχνών μπορεί να είναι ένα λιμάνι, μια διαφυγή. Μπορεί να αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας απελευθερώνοντας ένταση και ενέργεια όταν τίποτε άλλο δε μοιάζει εφικτό.

Η ενσωμάτωση της τέχνης στην ψυχοθεραπευτική πράξη έχει από χρόνια κατοχυρωθεί ως μια αποτελεσματική παρέμβαση η οποία συμβάλει στην αποθεραπεία και την αποκατάσταση της ψυχικής νόσου. Παρόλα αυτά η ενσωμάτωση αυτή συχνά αποτελεί πρόκληση για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καθώς δεν υπάρχει ένας συστηματικός και αξιόπιστος τρόπος επιλογής της κατάλληλης παρέμβασης ανάλογα με το είδος της ψυχολογικών δυσκολιών και το στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας. Από την άλλη, η ψυχοθεραπεία Gestalt βασιζόμενή στη φαινομενολογία και τον υπαρξιακό διάλογο αποτελεί ένα πρόσφορο πεδίο όπου η τέχνη και οι δυνατότητες που αυτή προσφέρει, μπορούν να ενταχθούν μέσα στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία και να συμβάλλουν στην υλοποίηση των θεραπευτικών στόχων.

Στόχος του προγράμματος είναι η συστηματική καταγραφή και ανάδειξη εργαλείων και τεχνικών που προέρχονται από τον χώρο των εικαστικών και παραστατικών τεχνών και έχουν ενσωματωθεί με επιτυχία στη μεθοδολογία της ψυχοθεραπείας Gestalt. Αξιοποιώντας και καταγράφοντας την πολυετή εμπειρία (>25 ετών) 30 ψυχοθεραπευτών Gestalt και συνεργατών καλλιτεχνών, έγινε μια συστηματική καταγραφή στρατηγικών, εργαλείων και τεχνικών οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία και έχουν αναδειχθεί εμπειρικά ως καλές πρακτικές.

Σε κάθε σεμινάριο αναφέρονται οι στόχοι κάθε παρέμβασης, το θεραπευτικό στάδιο κατά το οποίο ενδείκνυται να χρησιμοποιηθεί και στα προσδοκώμενα θεραπευτικά οφέλη. Εξάλλου δίνεται χώρος και χρόνος να βιωθεί και να συζητηθεί αφενός η διαδικασία επιλογής του κατάλληλου εργαλείου από τον/την θεραπευτή/τρια προκειμένου η ενσωμάτωση της τέχνης στην ψυχοθεραπεία να γίνεται πάντοτε με γνώμονα τους θεραπευτικούς στόχους και αφετέρου, ο σεβασμός και εφαρμογή των ηθικών και δεοντολογικών κανόνων που διέπουν την ψυχοθεραπευτική πράξη όταν αυτή ενσωματώνει την καλλιτεχνική έκφραση.

Με αυτή την εκφραστική μεθοδολογία βασισμένη στις αρχές της φαινομενολογίας, που στόχο της έχει την ενεργοποίηση των εκφραστικών μας μέσων, με ή χωρίς τη λεκτική άρθρωση, οδηγούμαστε σε μεταμορφωτικές εμπειρίες και αποκτούμε ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς τόσο σε θεραπευτικό όσο και σε κάθε άλλο ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό πεδίο.

Το πρόγραμμα είναι μονοετές, στο βασικό του κύκλο, και απευθύνεται τόσο σε ψυχοθεραπευτές Gestalt όσο και σε θεραπευτές άλλων προσεγγίσεων, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες. --------------

Λίγα λόγια για την Τέχνη και την Gestalt μέσα από την οπτική του Buber

Η τέχνη μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους δυναμικά, να τους συγκινήσει και να τους ενθουσιάσει. Ο Buber χρησιμοποιεί το παράδειγμα της τέχνης για να δείξει πώς η μία διάσταση της πραγματικότητας, η διάσταση του Εσύ, μεταβαίνει στην άλλη, τη διάσταση του Αυτό (Αποστολόπουλος, 1991). Πιστεύει πως η τέχνη έλκει την καταγωγή της από μια οπτασία-έμπνευση που, εμφανιζόμενη στην ψυχή του καλλιτέχνη, απαιτεί να γίνει έργο. Αν ο άνθρωπος (καλλιτέχνης) αναλάβει αυτή τη μετουσίωση και δοθεί με όλο του το είναι στην πρόσκληση, με αυτοθυσία και τόλμη, εάν σχετιστεί με μορφή Εγώ-Εσύ στην οπτασία, τότε εισρέει η δημιουργός δύναμη και γεννιέται το έργο τέχνης. Το έργο τέχνης που δημιουργείται είναι ένα «πράγμα» που μπορεί κανείς να γνωρίσει εμπειρικά και το οποίο έχει συγκεκριμένες (ενδεχομένως σταθερές) ιδιότητες. Εάν για παράδειγμα βιώνεται μια λύπη, εκφράζοντας τη λύπη αυτή με μουσική που παράγει το άτομο πρέπει να περάσει την εμπειρία του σε πράξη εξαντικειμενικεύοντας έτσι το βίωμα της λύπης. Με τον τρόπο αυτό, ό,τι είναι άμεσο στην αρχή χάνει βαθμηδόν την αμεσότητά του καθώς υφίσταται την παρεμβολή διαφόρων μέσων, τίθεται εντός ορίων και μετριέται με σταθμά γενικώς παραδεκτά. Έτσι η δημιουργία τέχνης εξυπηρετεί τόσο την ανάγκη του ατόμου για αυτοέκφραση όσο και για επικοινωνία – κοινωνικοποίηση. Υπάρχει ευτυχώς η δυνατότητα μιας επανα-μεταμόρφωσης της καλλιτεχνικής πράξης από το Αυτό στο Εσύ, όταν π.χ. το άτομο σχετιστεί με τη μουσική με όλο του το είναι σε μια σχέση «I-Thou» και βιώσει σε υπαρξιακό επίπεδο τα συναισθήματα που αυτή εμπεριέχει και εκφράζει. Έτσι προκύπτει το παράδοξο ότι ένα πραγματοποιημένο έργο είναι ταυτόχρονα και απο-πραγματοποιημένο (άνευ πραγματικότητας), καθώς μεταβαίνει από τη σφαίρα του «Εσύ» στη σφαίρα του «Αυτό».

Ο Buber θεωρεί ότι προαπαιτείται κάποιας μορφής ασφάλεια για να έρθει κάποιος σε έναν πραγματικό, ουσιαστικό διάλογο, να μπορέσει να δείξει την ευάλωτη πλευρά του αλλά και να επιτρέψει στον εαυτό του να μετασχηματιστεί από την επαφή με τον άλλον (Buber, 1969·1975· Αποστολόπουλος, 1991). Δε γίνεται να συναντηθεί κανείς σε υπαρξιακό διάλογο με κάποιον άλλον όταν νιώθει φόβο. Η αναγκαία, λοιπόν, αίσθηση ασφάλειας μπορεί να είναι η βάση του σχετίζεσθαι, μια βάση που μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική επαφή «I-Thou» και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και των δύο πλευρών. Η μουσική διάδραση με νόημα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταμορφωτικές εμπειρίες και σε μια αυθεντική διάδραση εφ’ όρου ζωής.

Αποστολόπουλος, Χ. (1991). Ο Martin Buber και το Πρόβλημα του Ανθρώπου. Προϋποθέσεις, Δομές και Όρια της Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας του. Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg. Buber, M. (1969). Between man and man. trans. R. G. Smith. London: Fontana. Buber, M. (1975). I and thou, 2nd ed, trans. R. G. Smith. Edinburgh: T & T Clark.


Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.


Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 11 συναντήσεις: 22-23/10/2022, 12-13/11/2022, 10-11/12/2022, 14-15/1/2023, 18-19/2/2023, 11-12/3/2023, 8-9/4/2023, 6-7/5/2023, 27/28-5/2023, 17-18/6/2023, και την κατασκήνωση (5-9/7/2023)


Το πρόγραμμα της Αθήνας περιλαμβάνει 11 συναντήσεις: 15-16/10/2022, 12-13/11/2022, 10-11/12/2022, 28-29/1/2023, 11-12/2/2023, 11-12/3/2023, 7-9/4/2023, 6-7/5/2023, 27-28/5/2023, 24-25/6/2023, και την κατασκήνωση (5-9/7/2023)


ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ σε Θεσσαλονίκη & Αθήνα: Gestalt Foundation Θεσσαλονίκη, Μητροπόλεως 109 (2ος όροφος) και Γ.ΣΙΣΙΝΗ 39, 115 28 ΑΘΗΝΑ (ΧΙΛΤΟΝ)


Δηλώσεις συμμετοχής: 2310 283 588 210 72 54 010


ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 1600€

Η τιμή περιλαμβάνει τη διαμονή, διατροφή και συμμετοχή στην κατασκήνωση.

Εκπαιδευτικές υποχρεώσεις:

- Τήρηση προσωπικού ημερολογίου μετά από κάθε συνάντηση, το οποίο παραδίδεται γραπτώς στη γραμματεία το αργότερο μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σχολιάζεται από τον συντονιστή της συνάντησης και επιστρέφεται πάλι μέσω της γραμματείας στον εκπαιδευόμενο - Παράδοση ενός γραπτού case study το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου - Ομαδική παρουσίαση στην κατασκήνωση - Παρουσίαση ατομικού προφίλ στην κατασκήνωση -------------- ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


• Τέχνη και Φαινομενολογία ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Δέσποινα Μπάλλιου φιλική συμμετοχή: Guy- Pierre Tur Valverde

Η φιλοσοφική παράδοση της φαινομενολογίας με ιδρυτή τον Edmund Husserl και συνεχιστές του έργου του τον Martin Heidegger, τον Maurice Merleau – Ponty κ.α., προσφέρει μια μέθοδο που μας βοηθά να καλλιεργήσουμε μια φυσική και αυθεντική σχέση με τον κόσμο και την τέχνη. Πρόκειται για μια οπτική που επαναπροσδιορίζει την αξία της άμεσης και με νόημα ανθρώπινης εμπειρίας, αναδεικνύοντας το υπαρξιακό «γίγνεσθαι». Χαρακτηριστική για την φαινομενολογική προσέγγιση είναι η άποψη, ότι ο κόσμος είναι «ήδη εδώ», μοναδικός και ανεξάντλητος να τον ανακαλύψουμε μέσω του «βιώματος της αλήθειας μας». Η φαινομενολογία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της θεραπείας Gestalt, επιδιώκοντας να προσδιορίσει και να ενισχύσει την άμεση εμπειρία, εκλεπτύνοντας την επίγνωση του ατόμου και της πραγματικότητάς το, μέσω της φαινομενολογικής μεθόδου – εποχή, αποβλεπτικότητα, βιωμένο σώμα, νοηματοδότηση. Η ενασχόληση της φαινομενολογίας με την τέχνη αποτελεί ζωντανό χαρακτηριστικό της φαινομενολογικής παράδοσης στην φιλοσοφία, πιστεύοντας πως τα «έργα τέχνης» είναι φαινόμενα ικανά και δυναμικά να αναδείξουν την σχέση μας με τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Merleau Ponty (1991) η τέχνη μας διδάσκει σχετικά με την ενσώματη αντίληψη της σχέσης μας με τον κόσμο. Θεωρεί ότι «η τέχνη είναι μια στροφή προς το είναι των πραγμάτων στη μυστική δόνησή τους, αποτελεί την διάνοιξη μιας προοπτικής προς την φύση…, όπου η δραστηριότητά της είναι δραστηριότητα εκφραστική…, εγκαθιδρύει με αυθεντική γλώσσα, νέες σημασίες…, λέει αυτό που δεν έχει ειπωθεί για να κάνει να αναδυθούν νέα ίχνη προσανατολισμού μέσα στον κόσμο» (σελ. 15). Η θεραπεία Gestalt ως μια φαινομενολογική προσέγγιση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τέχνη, καθώς την αντικρύζει, τόσο ως όχημα, όσο και ως οντότητα, από μόνη της. Επίσης την θεωρεί σημαντική στην ανάπτυξη μιας «δημιουργικής» θεραπευτικής διαδικασίας, παρέχοντας το έδαφος, τα εργαλεία και τον ζωντανό πειραματισμό και διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την διερεύνηση, την κατανόηση και το βίωμα της θεραπευτικής δουλειάς. ------------------------------ • Ψυχοπαθολογία & Τέχνη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Γιάννα Γιαμαρέλου

Φαινομενολογία. Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Brentano, ο δάσκαλος του Hursell και μια σειρά φιλοσόφων, όπως ο Kant, ο Ponty κ.α., καθώς και αιώνες πριν ο ελληνικός αποφατισμός που αναφέρεται στο «ούτε λέγει, ούτε κρύπτει, αλλά σημαίνει», υποστηρίζουν ότι «δεν μπορούμε να ορίσουμε την πραγματικότητα, μπορούμε μόνο να ορίσουμε το πώς παρουσιάζεται σε εμάς ως φαινόμενο στο παρόν». Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο έχει να κάνει με τις εμπειρίες μας. Ο κόσμος υπάρχει για μας μέσα από το νόημα που δίνουμε και στο πώς αντιλαμβανόμαστε.

Τέχνη. Για τους Έλληνες όπως αναφέρει ο Gadamer είναι μια γνώση σχετικά με το πώς κατασκευάζεται κάτι και όχι η ίδια η κατασκευή. Οι σχετιζόμενες με την Τέχνη έννοιες ήταν άμεσα διαθέσιμες για να εκφράσουν την εγκόσμια τάξη, γλυπτική, ζωγραφική, ποίηση, μύθοι, μουσική, χορός, θέατρο, αγώνες. Σε αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσουμε προσεκτικά το πώς ποιείται μια άκαμπτη δομή και όχι την κατασκευή της ίδιας της δομής. Θα διερευνήσουμε μαζί την αποσύνδεση, την αποπροσωποίηση, την απομόνωση, την επιθετικότητα και θα τις κατανοήσουμε μέσα από την ζωγραφική, την γλυπτική, τους μύθους, την ποίηση και μέσω της κατανόησης θα πραγματο - ποιήσουμε επαφή με αυτό που φανερώνεται στο «μεταξύ» γιατί…

«Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα και τί θα γινόμασταν αν η πνοή μας λιγόστευε». Γ. Ρίτσος ----------------------


• Gestalt και Θέατρο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Νικόλας Ράπτης

Η τέχνη του θεάτρου σε συνδυασμό με τεχνικές και εφαρμογές που ανήκουν στο χώρο του εκπαιδευτικού δράματος προσφέρουν ένα ιδανικό εργαλείο εμπειρικής διερεύνησης και επίγνωσης σε ζητήματα που σχετίζονται με στάσεις, συμπεριφορές και συναισθήματα του ατόμου. Μέσα από τη διαδικασία βιωματικών θεατρικών πρακτικών, το άτομο έχει την ευκαιρία να πειραματιστεί με τα εκφραστικά του μέσα, να δοκιμάσει νέους τρόπους επίλυσης προβληματικών καταστάσεων και συμπεριφορών, να εμπιστευθεί και να επενδύσει στη φαντασία, τη δημιουργικότητά του και κατ’ επέκταση του ίδιου του Εαυτού του. Το θέατρο αποτελεί ένα χώρο συμπερίληψης και συνύπαρξης όλων των βασικών δομικών στοιχείων των υπόλοιπων τεχνών, ενισχυμένο με τη μοναδικότητα που του προσδίδει η ιδιότητα της «εφήμερης και ζωντανής τέχνης». Έννοιες όπως, μεταξύ άλλων: «επίγνωση», «βίωμα», «συμπερίληψη», «εδώ και τώρα», «ολιστικότητα», «δράση»... είναι μερικοί μόνο βασικοί άξονες σύνδεσης της θεραπείας Gestalt με τη θεατρική πρακτική και τον πλούτο εφαρμογών που προσφέρεται απλόχερα μέσω του θεάτρου ως πολύτιμο εργαλείο τόσο σε θεραπευτικό, όσο και σε κάθε άλλο ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό πεδίο. ---------------------------


• Εικαστικά ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ: Λιάνα Δάκτυλα – Μαριαλένα Τσιαμούρα

Η εικαστική τέχνη αποτελεί άλλοτε μορφή, και άλλοτε το φόντο των πολιτισμών. Συνοδεύει και συντροφεύει τον άνθρωπο από τις πρώτες μέρες της ύπαρξης του. Έχει αποτελέσει βάση και οδηγό για την εξέλιξη των γενεών και των κοινωνιών. Από τότε μέχρι σήμερα, από τα σπήλαια μέχρι τα γραφεία και τις τάξεις μας, δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να εστιάσει στο εδώ και τώρα και να φτιάξει μορφές με το μολύβι, τα χρώματα και τα πινέλα του, τον πηλό που πλάθουν τα χέρια του. Ο άνθρωπος τοποθετείται στη θέση του Δημιουργού, και το δημιούργημά του είναι εκεί για να μεταδίδει, να εκτονώνει, να επικοινωνεί καθετί που είναι στην επίγνωσή του ή όχι λειτουργώντας τελικά ως καθρέπτης μιας μικροκοινωνίας, στην οποία οι θέσεις του πομπού, του δέκτη και του μηνύματος εναλλάσσονται διαρκώς. Σε αυτό το διήμερο, θα πειραματιστούμε με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το κολάζ και άλλες τεχνικές, παίζοντας με τη μορφή και το φόντο και δημιουργώντας νέες εικαστικές σχέσεις και συναντήσεις. ------------------------------------

• Θέατρο Κούκλας και Αντικειμένων ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ: Λιάνα Δάκτυλα – Μαριαλένα Τσιαμούρα

Οι κούκλες είναι υλικό και αντικείμενα. Παρόλα αυτά, τις βλέπουμε να παίρνουν πνοή και ζωή. Συνδεόμαστε μαζί τους και αναπτύσσουμε σχέσεις, που μοιάζουν πολύ με αυτές που αναπτύσσουμε με τους ανθρώπους. Στη θεραπευτική ή εκπαιδευτική διαδικασία, καλούμαστε να τις κατασκευάσουμε, να πάρουμε αποφάσεις για το χαρακτήρα τους, να μιλήσουμε για εκείνες, να τις εμψυχώσουμε. Η κούκλα, από τη μεριά της, μπορεί να μιλήσει για εμάς, να εκφράσει όσα δεν μπορούμε να εκφράσουμε, να ζήσει τις εμπειρίες που δεν έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε. Μπορεί να αποτελέσει εργαλείο και μέσο για διερεύνηση, πειραματισμό, έκφραση, επικοινωνία, δημιουργία. Είναι το όριο της επαφής, το πεδίο στο οποίο αναδύεται η εμπειρία, και η ίδια η επανορθωτική εμπειρία ταυτόχρονα. Στόχος μας να ανακαλύψουμε το τρόπο που λειτουργεί και τη δυναμική που τη συνοδεύει. --------------------------------------


• Χορός ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Κωνσταντίνος Κατσαμάκης – Εξαρμενία Παππά - Ελένη Χατζηγεωργίου - Κάτια Χατζηλάκου

“Dance is the hidden language of the soul” Martha Graham

Μέσα από την τέχνη του χορού θα μοιραστούμε εργαλεία και τρόπους εφαρμογής τόσο στη θεραπευτική, όσο και στην εκπαιδευτική δημιουργική διαδικασία με στόχο να εξελίξουμε την κινητική μας αυτογνωσία, να αντλήσουμε έμπνευση για τη δουλειά με το σώμα, να συν δημιουργήσουμε και πάνω από όλα να χορέψουμε μαζί στον ρυθμό της επαφής. Πώς μπορώ να ενώσω τη σιωπηλή τέχνη του χορού με τη θεραπεία λόγου και την εκπαίδευση; Πώς μπορώ να δουλέψω ατομικά, δυαδικά ή με ομάδες; Αγγίζω; Εμπιστεύομαι; Αφήνομαι; Αποδέχομαι; Χορεύω μόνος/η μου ή μαζί σου; Αντλώντας εργαλεία από τις πρακτικές του σύγχρονου χορού, του αυτοσχεδιασμού, του διαλογισμού, του contact improvisation, της χορορυθμικής θεραπείας μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης, του stretching, της ιδεοκίνησης, της χορογραφικής σύνθεσης καθώς και τη μελέτη της ανατομίας του σώματος και τη σχέση του με τον χώρο και τον ρυθμό σας προσκαλούμε: «με απλές κινήσεις να δημιουργήσουμε μεγάλους χορούς…» και να πειραματιστούμε σε τεχνικές και μεθόδους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη δουλειά μας. -----------------------------

• Η Εικαστική θεραπεία με την προσέγγιση Gestalt σε άτομα με άνοια και νόσο Alzheimer και σε άτομα με καρκίνο του μαστού ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κατερίνα Σιαμπάνη

Από τη μέρα που γεννιόμαστε, η καθημερινότητά μας είναι μια εναλλαγή γεγονότων και καταστάσεων τα οποία ο καθένας από εμάς βιώνει με διαφορετικό τρόπο και με ένα φάσμα συναισθημάτων που συχνά αποτυπώνει και εκφράζει μέσα από την τέχνη. Ο πρωτόγονος άνθρωπος αρχικά αποτύπωσε στα τοιχώματα των σπηλαίων εικόνες από τα γεγονότα και τις καταστάσεις που βίωνε, ενώ παράλληλα εξέφραζε τα συναισθήματά του και τον εσωτερικό του κόσμο σχεδιάζοντας και χρωματίζοντας το σώμα του και αργότερα τα ρούχα που χρησιμοποιούσε. Επί χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι σε κάθε ηλικία απεικονίζουν τον εσωτερικό τους κόσμο επιλέγοντας να ντυθούν με διάφορα χρώματα. Σε πολλούς πολιτισμούς τα χρώματα χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν συναισθηματικές καταστάσεις που συνοδεύουν τον θάνατο και το πένθος, τον γάμο, και πολλές άλλες γιορτές. Με κάθε τρόπο ο άνθρωπος φαίνεται να προσπαθεί να εκφράσει συναισθήματα και συναισθηματικές καταστάσεις, είτε προσπαθώντας να απεικονίσει τον κόσμο και τον εαυτό του όπως τον αντιλαμβάνεται (πλαστικές τέχνες), είτε μέσα από τις λεγόμενες «άυλες» τέχνες, όπως την ποίηση (λογοτεχνία), την μουσική, το θέατρο και τον χορό (Σιαμπάνη, 2011). Στη συνάντησή μας θα ασχοληθούμε και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε εικαστικά έργα θεραπευόμενων και να συζητήσουμε πώς οι εικαστικές τέχνες με τις αρχές και τη φιλοσοφία της θεραπείας Gestalt μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικά εργαλεία επίγνωσης, επαφής και στήριξης και στη διαδικτυακή συνθήκη. Θα εστιάσουμε σε ομάδες ευάλωτων πληθυσμών όπως άτομα που πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας με πιο συχνή την άνοια τύπου Alzheimer, αλλά και περιπτώσεις γυναικών που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού, αλλά και μεταστατικούς καρκίνους. Όπως για παράδειγμα, το βίωσε μια από τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού που συμμετείχε στην διαδικτυακή ομάδα της εικαστικής θεραπείας κάτω από την ομπρέλα του ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ: «… πρώτη φορά άκουσα για την θεραπεία Gestalt και πρώτη φορά συμμετείχα σε εργαστήριο εικαστικής θεραπείας της Gestalt. Είμαι ενθουσιασμένη με το εργαστήριο. Έμαθα πολλά για τον εαυτό μου, μέσα από τις δημιουργίες μου, από τις ανατροφοδοτήσεις των υπολοίπων συμμετεχόντων, από τις δημιουργίες των κοριτσιών, από την συντονίστρια. δεν ήταν λίγες οι φορές που έμεινα άναυδη από τα έργα των κοριτσιών και τα μοιράσματά τους. Πόσο όμορφες και δημιουργικές ήταν αυτές οι δύο ώρες κάθε εβδομάδα, πόσο ανάλαφρη και γαλήνια έκλεινα τον υπολογιστή μετά από κάθε εργαστήριο. Συναισθήματα τόσα πολλά κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, αλλά και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όταν θυμόμουν τις συναντήσεις: χαρά, ενθουσιασμό, ανυπομονησία, περιέργεια, θαυμασμό, περηφάνια, αγάπη, νοιάξιμο, ξαλάφρωμα, καλοσύνη, έκπληξη, ελπίδα, λύπη, φιλαλληλία και τόσα άλλα. Μακάρι να ήταν περισσότερες οι συναντήσεις ή αν είναι εφικτό να συνεχιστούν λίγο ακόμη. Σκέφτομαι ότι εάν το εργαστήριο γίνονταν δια ζώσης, θα μπορούσαμε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά με τα κορίτσια. Από την άλλη, μέσω του υπολογιστή και αυτού του τρόπου διενέργειας του εργαστηρίου, είχα την μοναδική ευκαιρία να συμμετέχω και να γνωρίσω τόσες υπέροχες γυναίκες από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας…». -------------------------------

• Πολώσεις και Εκφραστικές Τέχνες ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ζωή Θεοφιλάκου Με τη συνεργασία της Bianca Monroy

Οι πολώσεις στη θεραπεία Gestalt μπορούν να νοηθούν ως τα άκρα των εσωτερικών μας συγκρούσεων ή ακόμη και ως τα άκρα των συγκρούσεων του πεδίου μας. Ο κάθε οργανισμός, με την εγγενή του ικανότητα για αυτορρύθμιση, βρίσκει ένα σημείο να υπάρχει ανάμεσα σε όλο το φάσμα των πολώσεων του. Τί συμβαίνει σε αυτό το σημείο και πώς υπάρχει εκεί το άτομο; Η μεθοδολογία των εκφραστικών τεχνών στην ψυχοθεραπεία, βασισμένη στις αρχές της φαινομενολογίας, έχει ως στόχο της την ενεργοποίηση των εκφραστικών μας διόδων, μαζί με την λεκτική άρθρωση αλλά και πέρα από αυτήν. Οι τέχνες που μας είναι διαθέσιμες ποικίλουν ανάμεσα σε: δημιουργία ήχων και μουσική, εικαστικές τέχνες, ελεύθερη γραφή και ποίηση, κινησιολογία, χορό και performing acts μέσα από δημιουργία χαρακτήρων. Σε αυτό το σεμινάριο θα δούμε κάποιους τρόπους με τους οποίους η εναλλασσόμενη χρήση των εκφραστικών τεχνών μπορεί να εξυπηρετήσει την διερεύνηση των εσωτερικών μας πολώσεων, με στόχο την ανάδυση και ανάδειξη της προσωπικής φωνής. Με σημείο εκκίνησης το αισθητήριο σώμα θα αποπειραθούμε αρχικά να διευρύνουμε την επίγνωση της λειτουργίας του μέσα από διαλογιστικές ασκήσεις που χρησιμοποιούν υλικά, όπως ο πηλός. Έπειτα θα δουλέψουμε με αυτή την επίγνωση, ώστε να την μετουσιώσουμε σε έκφραση έξω από το σώμα, άλλοτε με γρήγορες εναλλαγές ανάμεσα στις διαφορετικές μεθόδους και άλλοτε με ασκήσεις συγκέντρωσης σε κάποια από αυτές. Στόχος μας εδώ η άρση της λογοκρισίας και η ανάδυση του πρωτόλειου ακατέργαστου λόγου. Η προσέγγιση μας στα έργα μας έπειτα, θα γίνει μέσα από την αισθητική ανάλυση τους, κάτι που σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε να μείνουμε στην φαινομενολογία του αισθητικού και να απομακρυνθούμε από κεκτημένες ερμηνείες. Προσεγγίζουμε το αισθητικό αποτέλεσμα με διάθεση κατανόησης τόσο της διαδικασίας της έκφρασης όσο και του περιεχομένου της για το κάθε Υποκείμενο, και όχι με βάση οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης. Θα δουλέψουμε ατομικά, σε ζευγάρια, μικρές ομάδες και στο σύνολο μας και θα χρειαστούμε ορισμένα υλικά έτοιμα μαζί μας και άνετα ρούχα. ---------------------------


• Μουσική ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Νίκος Ζαφρανάς

Η μουσική είναι πολύ περισσότερο από «μία ακόμη δραστηριότητα» στη ζωή μας. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της ανάπτυξής μας ως άτομα και ως μέλη κοινωνικών ομάδων. Η μουσική σήμερα έχει μεταμορφωθεί από την τεχνολογία και από το σμίξιμο τόσων διαφορετικών παραδόσεων. Ζούμε με πολύ διαφορετικές προκλήσεις ακόμη κι αν τις συγκρίνουμε με την προηγούμενη μόλις γενιά. Ανησυχούμε για το περιβάλλον, για ανθρώπους στα όρια της φτώχειας, για πολέμους κλπ. Ο κόσμος μας μπορεί να είναι δυσβάστακτα γεμάτος με προκλήσεις. Μέσα σ’ αυτήν τη μεταβαλλόμενη κατάσταση, η μουσική μπορεί να είναι ένα λιμάνι, μια διαφυγή. Μπορεί να αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας απελευθερώνοντας ένταση και ενέργεια όταν τίποτε άλλο δε μοιάζει εφικτό. Ο ήχος και η μουσική είναι στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, σκέψης και συμπεριφοράς. Παρέχουν σημαντικότατα στοιχεία για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή μας περιλαμβάνοντας γνωστικά, συναισθηματικά, σωματικά και ψυχικά οφέλη. Θα διερευνήσουμε μαζί τη μουσική αλληλεπιδραστικότητα με θεραπευτικό και εκπαιδευτικό στόχο· μία διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε μεταμορφωτικές εμπειρίες και σε μια αυθεντική διάδραση εφ’ όρου ζωής.

-----------------------------


• Φωτογραφία ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ιωάννα Γκουτζιώτη

«Η φωτογραφία έχει μια ιστορία... είναι μια μορφή στο φόντο, στο πεδίο, μια παγωμένη Gestalt στον χώρο-χρόνο» (Χατζηλάκου, προφορικά 14-11-2017).

Η φωτογραφία έχει μια παράξενη ιδιότητα να μεταμορφώνει το εύρος των μοτίβων της σε έργα τέχνης και παρά τις αμφισβητήσεις προς αυτήν, έχει όντως αναγνωριστεί ως μια κλασική μοντερνιστική τέχνη μια και διαμορφώθηκε βήμα-βήμα, μέσα από αναμονή, φόβο, αλλά και αυτογνωσία (Sontag, 1993). Με την φωτογραφία ως μορφή τέχνης, τα ζητήματα παρουσιάζονται με πιο οικείο και αντιληπτό τρόπο, ενώ παράλληλα προωθείται μια νέα μορφή αίσθησης και σκέψης του κόσμου για τον άνθρωπο (Krauss, 1999). Ως μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης, η φωτογραφία περιλαμβάνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν πέρα από έκφραση, να ευαισθητοποιήσουν πιο βαθιές πτυχές την ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την ψυχοθεραπεία. Ο Eugene Smith έχει αναφέρει ότι «η φωτογραφία στην καλύτερη περίπτωση είναι μια χαμηλή φωνή… αλλά μερικές φορές, μια φωτογραφία μπορεί να προσελκύσει τις αισθήσεις μας για επίγνωση» (Knauer, 1999, σ.80). Σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία θα αξιοποιήσουμε τις αρχές τις ψυχοθεραπείας Gestalt και τις τεχνικές της φωτοθεραπείας της Judith Weiser με θεωρία και βίωμα. Και αυτό γιατί η φωτογραφία ως μέσο θεραπείας λειτουργεί προβολικά και με αμεσότητα, και έχει εφαρμογή σε πολλές ενότητες της ψυχοθεραπείας Gestalt, όπως μορφή και φόντο, θεωρία πεδίου, φαινομενολογία, τον κύκλο και τα εμπόδια επαφής, πολώσεις, την σχέση Εγώ-Αυτό / Εγώ-Εσύ, την άδεια καρέκλα, τους ανοιχτούς λογαριασμούς, τη δημιουργική προσαρμογή, τις νευρώσεις, καθώς και άλλες πτυχές της Gestalt. Στα πλαίσια της συνάντησης GestaltΤέχνη το βιωματικό εργαστήριο «Μέσα και έξω από το Φωτογραφικό Κουτί» θα δώσει τον χώρο και τον χρόνο στους/στις συμμετέχοντες/ ουσες να εστιάσουν και να δημιουργήσουν βιωματικά το δικό τους φωτογραφικό – θεραπευτικό «έργο» τέχνης. ------------------


• Εικαστική θεραπεία ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Γιάννης Ευθυμιάδης

Αφέσου / εκφράσου/ εκθέσου Η διαδρομή της δημιουργίας αποτελεί ένα εσωτερικό μονοπάτι της έκφρασης, μέχρι να φτάσει στον έξω κόσμο και να γίνει ένα συλλογικό έργο ορατό από όλους, ελεύθερο να νοηματοδοτηθεί από την οπτική του καθενός. Έχοντας ως βασικά μας εργαλεία το σώμα και την φαντασία με την βοήθεια των χρωμάτων θα δημιουργήσουμε ένα έργο διαπλέκοντας τις ικανότητες μας σε ένα κομμάτι με σκοπό, μέσω της αλληλεπίδρασης μας, να μας γνωρίσουμε βαθύτερα στο τώρα, φτάνοντας αργότερα στην έκθεση, ώστε να αποκομίσουμε ό,τι έχει να μας προσφέρει το μέρος του εαυτού μας που αφήσαμε στον καμβά. Είσαι έτοιμος -η να σε "ακούσεις" ; Είσαι έτοιμος -η να "εκτεθείς" ; «Η τέχνη πλένει μακριά από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινής ζωής…» (Pablo Picasso). ---------------------


• Gestalt και Λογοτεχνία: Η βιογραφία της σχέσης με το παιδί μου ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Άννα Μερτζάνη

Ποιες δημιουργικές προσαρμογές έχει κάνει το παιδί μου για να σχετιστεί μαζί μου; Πώς αυτορρυθμίζομαι στην κάθε στιγμή μαζί του; Τι ποιότητες έχει μέσα η σχέση που συν-δημιουργήσαμε μέχρι τώρα; Αν μπορούσαμε να καταγράφουμε ανά πάσα στιγμή με ένα εργαλείο μαγικό -σαν παιχνίδι- τον αντίκτυπο που κάνει στην ψυχή μας η κάθε αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και τα φαινόμενα, αυτό που θα διαπιστώναμε θα ήταν χιλιάδες επιγνώσεις, που όμως πιθανά να μας φόβιζαν, με την βιασύνη που θα είχε ένας τέτοιος μηχανισμός. Παρ’ όλα αυτά, στο όριο της επαφής μας με τον κόσμο, υπάρχει ανά πάσα στιγμή και μια δημιουργική προσαρμογή. Το παιδί: Το έργο ενός λογοτέχνη αναδεικνύει τους τρόπους που έχει διαμορφώσει από παιδί ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο που είναι ο κόσμος που τον πλαισιώνει. Αυτό που τον πλακώνει, τον παραμελεί, τον προκαλεί, τον ταΐζει ξένη τροφή, τον μηδενίζει ή του μαθαίνει πώς να αγαπάει, να ακούει, να φροντίζεται και να είναι σε επαφή. Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι τρόποι, διαμόρφωσαν τη ματιά του για τον εαυτό του και τον κόσμο, έδωσαν την μοναδικότητα στην γραφή του και αυτή η μετακίνησή του, από παθητικό δέκτη σε συγγραφέα, τον έσωσε. Ο γονιός: Η μητέρα και ως σύντροφος, η μητέρα που δεν ήξερε αν ήθελε να γίνει μητέρα, η χωρισμένη μητέρα. Ο πατέρας ως παιδί με τον πατέρα του, ο πατέρας και η έφηβη κόρη του, ο εργασιομανής πατέρας. Η σχέση: Η απόπειρα επαφής, η αποτυχία, η σύγκρουση, η επίγνωση, η επίλυση, ο αναστοχασμός, η ησυχία.

Η Gestalt φωτίζει την ροή της προσωπικής διαδικασίας στην οποία μπαίνει το άτομο μέσα στην κάθε διαφορετική του σχέση. Στο εργαστήριο αυτό οι γονείς με τα παιδιά τους θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους τρόπους επαφής μέσα στη σχέση τους και να καταγράψουν αλλά και εικονογραφήσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μια ιστορία από τη σχέση τους.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ


GUY-PIERRE TUR VALVERDE Painter and Gestalt therapist working in Mexico City. Trainer at the Instituto Humanista de Psicoterapia Gestalt Mexico City since 1996. He is also invited as a trainer in several Gestalt Institute of the world like Europe and South America. He actualizes himself yearly at the Pacific Gestalt Institute of Los Angeles since 2012. He is also specialized in working in a relational perspective of Gestalt Therapy and the field of aesthetics as a therapeutic tool. Founder of COCREARTE MEXICO, a space for development of creativity (in 2010). As a painter he started to exhibit in 1975 in France and had several collective and individual exhibitions in Europe, United States and Latin America.


ΓΑΛΛΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Διεθνείς Επιχειρήσεις και Ευρωπαϊκές Σχέσεις. Εργάστηκε για σειρά ετών σε οικονομικά ιδρύματα και επιχειρήσεις. Είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος με ειδίκευση στην εννοιολογική και καλλιτεχνική φωτογραφία. Οι εικόνες του έχουν έναν συναισθηματικό και αφηγηματικό χαρακτήρα. Έχει εκθέσει τη δουλειά του μέσα από πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, ιδρύματα και μουσεία. Ως φωτογράφος συνεργάζεται με ψυχοθεραπευτικές, θεατρικές και καλλιτεχνικές ομάδες ενώ διδάσκει την τέχνη του μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια. Ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.


ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΥ ΓΙΑΝΝΑ M.Α. στην Κλινική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια Gestalt, κάτοχος E.C.P (European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της EAGT (European Association for Gestalt Therapy). Ιδρυτικό μέλος του κέντρου Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt Foundation, ιδρυτικό μέλος της EEΨG (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt). Έχει εκπαιδευτεί στο τραύμα, το πένθος και την διαχείριση κρίσης. Ασχολήθηκε ιδιαιτέρως και εκπαιδεύτηκε στο Pacific Gestalt Institute ως Relational Gestalt Therapist. Γεννήθηκε το 1951 και μεγάλωσε στο Άργος. Επηρεάστηκε βαθειά κατά την πρώιμη ηλικία από τους μύθους, το αρχαίο θέατρο, τις τοποθεσίες, τα σύμβολα, τα γλυπτά, τις ονομασίες και το νόημά τους, που είναι διάσπαρτα στην Αργολική γη. Φοίτησε στη Σχολή Δοξιάδη (1970-72) όπου ασχολήθηκε με το γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο. Έκανε μαθήματα κεραμικής και πηλοπλαστικής στη Σχολή της ΕΟΜΕΧ (1980- 81). Παρακολούθησε μαθήματα μοντέρνου χορού, φωτογραφίας, ιστορίας της τέχνης, γλυπτικής, ζωγραφικής και φιλοσοφίας της αρχιτεκτονικής στο University of La Verne.


ΓΚΟΥΤΖΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Το 2000, αποφοίτησα από πιστοποιημένο κέντρο του Βρετανικού Πανεπιστημίου Lincolnshire & Humbershide, με Bachelor ψυχολογίας και πρακτική άσκηση στο Εναλλακτικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα Αργώ. Σε συνέχεια των σπουδών μου το 2001, φοίτησα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Master in Business Administration» του Πανεπιστημίου Lincoln, με κατεύθυνση Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, αποκτώντας μεταπτυχιακή πιστοποίηση στο MBA. Το 2002 παρακολούθησα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία για παιδιά και ενήλικες του Πανεπιστημίου Central Lancashire στο Preston της Αγγλίας, αποκτώντας τον μεταπτυχιακό βαθμό. Από το 2003 έως το 2011, εργάστηκα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε τμήματα ψυχολογίας, έρευνας, οικονομικών και διοικητικών αρμοδιοτήτων, ενώ παράλληλα, παρακολούθησα σεμινάρια ψυχικής υγείας, ιατρικής, και επιχειρηματικότητας σε κέντρα όπως του Ιταλικού και Γαλλικού Ινστιτούτου, της Συστημικής Εταιρίας, της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας, του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ΧΕΝ, HAGT, του Gestalt Foundation και άλλων φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το 2017 (2013-2016), ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση του Gestalt Fοundation ξεκίνησα να εργάζομαι ιδιωτικά παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και στήριξης σε ενήλικες και διεξάγοντας σεμινάρια με θέμα την ψυχοθεραπεία και την φωτογραφία ως και σήμερα (2022). Το 2019, παρακολούθησα το επιστημονικό εργαστήριο «Σχέσεις συνύπαρξης και συνοχής» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα με εργαλείο την βιντεοσκόπηση , αυτό- αναπαράσταση και προβολή βίντεο που είχε ως στόχο την βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων και την ένταξη των ατόμων σε ένα νέο πλαίσιο. Το 2020, στο Συμπόσιο: «Η φωτογραφία ως μέσω επικοινωνίας και έκφρασης» παρατήρησα την δύναμη της φωτογραφίας ως επανορθωτική εμπειρία και ως εργαλείο θεραπείας και έκφρασης. Το 2021, παρακολούθησα το διαδικτυακό σεμινάριο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με θέμα «Σινεμά και κινηματογράφος» βιώνοντας την σχέση ταινίας και φωτογραφίας, καθώς και των στοιχείων φαινομενολογίας που αποκαλύπτουν. Το 2022, σε διεύρυνση της εικόνας σε κίνηση παρακολούθησα δύο κύκλους σεμιναρίων: ο ένας για την διεξαγωγή Ντοκιμαντέρ, και ο δεύτερος για τη δημιουργία Ταινίας μικρού μήκους στον Πολιτιστικό Οργανισμό Κήπος Σεμινάρια, συνθέτοντας έτσι για εμένα ένα νέο πλαίσιο δημιουργίας ζωντανής εικόνας και ήχου σε σχέση με την ψυχοθεραπεία Gestalt.


ΔΑΚΤΥΛΑ ΛΙΑΝΑ Ψυχολόγος Α.Π.Θ., εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος Σ.Ε.Ψ., Μέλος Δ.Σ. της Ε.Φ.Υ.Κ.Ε. (Εταιρεία Φροντίδας, Υγείας και Εκπαίδευσης). Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή Ε.Κ.Π.Α., Εξειδίκευση στη Νευροψυχολογία και Ειδική Αγωγή με ιδιαίτερη έμφαση στις ειδικές αξιολογήσεις, θεραπείες και παρεμβάσεις, ΠΑΝ. Θεσσαλίας, Εξειδίκευση «Υποκριτική: Τα πρακτικά εργαλεία του ηθοποιού, Ε.Κ.Π.Α.. Είναι Ιδιοκτήτης και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Μήτσιου Center» με υπηρεσίες Ψυχοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, στη Λάρισα. Συγγραφέας τριών βιβλίων με θέματα Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης. Δουλεύει με ατομικά ραντεβού και συντονίζει ομάδες και βιωματικά σεμινάρια σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με βασικό εργαλείο θεραπείας τις εικαστικές τέχνες και τη θεατρική κούκλα. Συνεργάζεται με φορείς σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διδάσκει σε Κολλέγια και ΙΕΚ σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη εκπαιδεύοντας ενήλικες σε τομείς της Ψυχικής Υγείας. Συμμετέχει με εισηγήσεις σε Πανευρωπαικά, Διεθνή και Πανελλήνια συνέδρια με θέματα Ψυχικής Υγείας, Τέχνης και Εκπαίδευσης και έχει βραβευτεί σε Κύπρο και Καναδά με θέμα «ΖΩ-γραφί-ΖΩ και αυτοεκφράζω τα συναισθήματα μου». Από τη παιδική της ηλικία συμμετέχει σε κουκλοθεατρικές παραστάσεις και από το 2008 συνεργάζεται ημιεπαγγελματικά με το θέατρο συμμετέχοντας σε θιάσους μέχρι σήμερα. Έχει εργαστεί ως ραδιοφωνική παραγωγός σε εκπομπές ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Διοργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης με επωφελούμενους ευαίσθητους συλλόγους και κοινωνικούς φορείς (ορφανοτροφεία, παιδική στέγη κ.α.). Προσφέρει υπηρεσίες σε συλλόγους της πόλης της Λάρισας από το 2010.


ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Απόφοιτος Φ.Π.Ψ. κατεύθυνσης ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Απόφοιτος Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Gestalt / καλλιτέχνης, Εικαστική Θεραπεία


ΖΑΦΡΑΝΑΣ ΝΙΚΟΣ Έλαβε τους τίτλους σπουδών ΒΑ και ΜΑ στην Πιανιστική Εκτέλεση (Πανεπιστήμιο Μουσικής, Graz, Αυστρία), διδακτορικό στη Μουσική Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Brunel, Λονδίνο) ενώ παράλληλα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας εκπ. στην Ψυχοθεραπεία Gestalt (Gestalt Foundation Θεσσαλονίκης). Συγγραφέας άρθρων σε ποικίλα θέματα μουσικής εκπαίδευσης καθώς και των βιβλίων “Effects of music instruction on cognitive abilities of young children” (Lambert Academic Publishing, 2010), «Εγκέφαλος, Φυσιολογία και Μουσική» και «Επικοινωνία στη Μουσική - Θεραπεία - Παιδεία: Προσέγγιση CO.M.P.A.S.S.», (Κάλλιπος, 2015). Ως καλλιτέχνης, έχει διακριθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και συνοδείες σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, Ν. Αφρική και Βόρεια Αμερική. Ηχογραφήσεις του μεταδίδονται σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, και υπάρχουν σε 2 CD, στο youtube κ. α. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου “Piandaemonium” και του “Transcription Ensemble”. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία Gestalt, τη γνωστική ανάπτυξη και τη μουσική εκπαίδευση καθώς και την προσχολική μουσική εκπαίδευση. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Μουσικής Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΥ ΖΩΗ Κλινική ψυχολόγος με σπουδές B.Sc. στο Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης & M.A. στο International Psychoanalytic University Berlin, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, και συντονίστρια workshops Expressive Arts in Psychotherapy, πιστοποιημένη από το Step Ahead Berlin, υπό την αιγίδα του European Graduate School. Έχει εργαστεί σε πολυάριθμες δομές από το 2009, διατηρεί ιδιωτική κλινική πρακτική από το 2014, και παράλληλα συντονίζει ομάδες δημιουργικού και θεραπευτικού περιεχομένου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αυτοσχεδιασμό.


ΚΑΤΣΑΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Χορευτής, χορογράφος, καθηγητής σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού ΥΠ.ΠΟ.Α. Σπούδασε χορό στην ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού αποκτώντας δίπλωμα καθηγητή χορού από το ΥΠ.ΠΟ.Α. Από το 2006 διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε ενήλικες. Είναι υποψήφιος δάσκαλος και μέλος της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας του Axis Syllabus όπου μελετά την ανθρώπινη ανατομία και τη σχέση της με τον χορό και την κίνηση. Ως χορευτής και χορογράφος έχει συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ στο χοροθέατρο και σε θεατρικές παραγωγές, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τη Biennale σύγχρονης τέχνης, το φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών κ.α. Από το 2009 συνεργάζεται με το κέντρο ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης Gestalt σε σεμινάρια χορού και κίνησης σε ομάδες βιωματικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Το 2012 συνδημιούργησε το ΚΙΝΟΥΜΕ studio χορού διδάσκοντας και χορογραφώντας καθημερινά και το 2019 την ομάδα χορού ΚΙΝΟΥΜΕ dance company με στόχο να εξελίξει την καλλιτεχνική του δημιουργία.


ΜΕΡΤΖΑΝΗ ΑΝΝΑ Εκπαιδευτικός Προσχολικής Ηλικίας, M.A in Child Care, Law and Practice, με εστίαση στα Δικαιώματα του Παιδιού και την Παιδική Κακοποίηση. Είναι απόφοιτος της Υποκριτικής Σχολής «Αρχή» και έχει εργαστεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει παρακολουθήσει τον βασικό κύκλο σπουδών φωτογραφίας στο «Φωτογραφικό Κύκλο» του Πλάτωνα Ριβέλλη με συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις (ασπρόμαυρη φωτογραφία). Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια παιδικών εκδόσεων και είναι συγγραφέας του εφηβικού μυθιστορήματος «Έχω Δικαίωμα να πω μια Ιστορία;» εκδ. Απόπειρα, ενώ έχει συμμετάσχει στην συλλογή διηγημάτων «Το μυστικό» εκδ. Καστανιώτης. Εργάζεται ως Υπεύθυνη του Διαπολιτισμικού Κέντρου ΠΥΞΙΔΑ, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες αλλά και ιδιωτικά ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Gestalt, συντονίζοντας ομάδες γονέων, ως απόφοιτος της τετραετούς εκπαίδευσης στην Ψυχοθεραπεία Gestalt.


MONROY BIANCA Advanced Practitioner Expressive Arts Therapy (Step a Head Berlin / EGS) and Master in Design and Art Direction. Over 20 years creating and experimenting with different media and over 10 year working among others with Female Migrants and children supporting their integration processes with focus in going through the emotional and burocratical challenges in their new society.


ΜΠΑΛΛΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της Επιτροπής των Εκπαιδευτικών Κριτηρίων της EAGT (European Association for Gestalt Therapy). Ιδρυτικό Μέλος του Gestalt Foundation και της EEΨG (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt).


ΠΑΠΠΑ ΕΞΑΡΜΕΝΙΑ Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt. Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και σεμινάρια που συνδυάζουν την κίνηση, τον χορό και την ψυχοθεραπεία Gestalt, ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευόμενων στην θεραπεία Gestalt. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις στον χορό και την κίνηση και να μελετάει πως μπορούν να ενσωματωθούν στην θεραπευτική διαδικασία.


ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ Ως σύμβουλος ψυχικής υγείας είναι εκπαιδευμένος στην Ψυχοθεραπεία Gestalt (Gestalt Foundation). Οι μεταπτυχιακές του σπουδές στους τομείς της Ψυχολογίας (MSc Psychology – University of East London), της Θεατρολογίας και Παιδαγωγικής (DEA Αrts du Spectacle - Université PARIS III - Sorbonne Nouvelle), καθώς και οι βασικές του σπουδές στον τομέα της Θεατρολογίας (Maîtrise Etudes Théâtrales – Université PARIS III - Sorbonne Nouvelle), δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν την επαγγελματική του «ταυτότητα» και τον τρόπο δουλειάς του, τόσο στο χώρο της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής, όσο και σε εκείνον της εκπαίδευσης. Παράλληλα με τις σπουδές του, έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών θεματικών σεμιναρίων από έγκριτους εκπαιδευτικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ενασχόλησή του με τον χώρο της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας Gestalt άρχισε το 1998, (όταν ξεκίνησε τις σπουδές Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο René Descartes – Paris VI) με στόχο να ενισχυθεί η τότε ερευνητική του μελέτη στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του (με θέμα: «Η Κοινωνική και επικοινωνιακή ανάπτυξη παιδιών και εφήβων μέσω της θεατρικής πρακτικής»), που συνδύαζε τους τομείς της Θεατρολογίας, της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας. Από τότε, έχοντας συντονίσει πλήθος θεματικών και βιωματικών σεμιναρίων που συνέδεαν την ψυχοθεραπεία Gestalt με τη θεατρική πράξη (αλλά και άλλες μορφές τέχνης), ακολούθησε μια μακρά πορεία στην εμψύχωση ομάδων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Παράλληλα, από την έναρξη της πρωτόγνωρης πανδημίας του COVID-19 (Μάρτιος 2020), έχει οργανώσει και συντονίσει το εθελοντικό πρόγραμμα δωρεάν παροχής ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής μέσω διαδικτύου: «e-therapy», για το Gestalt Foundation. Επίσης, έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του ως Οργανωσιακός Σύμβουλος Gestalt για Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (Gestalt in Organization) και βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης ως Gestalt Practitioner in Organizations (GPO). Τέλος, σε συνεργασία με το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», έχει συντονίσει διαδικτυακές ομάδες ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής με τη χρήση θεατρικών πρακτικών, που απευθύνονταν σε γυναίκες καρκινοπαθείς, κάτω από τον γενικό τίτλο δράσης «Είσαι γυναίκα, είσαι δύναμη». Σε ιδιωτικό πλαίσιο, συνεργάζεται επί σειρά ετών με γνωστά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Αττική ενώ, παράλληλα, πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας Gestalt, στο χώρο του γραφείου του στο κέντρο της Αθήνας. raptis.gestalt.therapy@gmail.com & www.nikolasraptis.com


ΣΙΑΜΠΑΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια, Επόπτρια Gestalt, MSc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Παν. City – Scheffield U.K., Εκπαιδευμένη στην Art-Therapy και Sandplay Therapy. Μέλος της EAGT, μέλος της ΕΕΨΓ, κάτοχος ECP, συγγραφέας, Συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.


ΤΣΙΑΜΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ Αποφοίτησε από το Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ, κατέχει μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία, και παρακολούθησε τετραετή εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία Gestalt. Επίσης, έχει μαθητεύσει δίπλα σε σημαντικούς κουκλοπαίκτες, κάνοντας σεμινάρια πάνω στην κατασκευή και εμψύχωση της θεατρικής κούκλας. Εκτός των ατομικών συνεδριών, συντονίζει ομάδες και βιωματικά σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες με βάση τη θεραπεία μέσω κούκλας, ενώ συνεργάζεται σταθερά με το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πεδία, που συνδυάζουν την τέχνη με την ψυχική υγεία.

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΝΗ Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της HAGT, Χοροθεραπεύτρια/Εκπαιδεύτρια/Επόπτρια DRT (Dance-Rhythm-Therapy), Υπεύθυνη Παιδαγωγικών της Εκπαίδευσης της DRLST Ν. Ελλάδος (Association Dance, Rhythm, Social Link and Therapy-Greece), Mέλος της DRT-International και της GADT, Χορογράφος. Έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας Χορού του Rotterdam και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Ως ψυχοθεραπεύτρια εργάζεται ιδιωτικά από το 2007, ενώ από το 2010 συντονίζει ομάδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια Χοροθεραπείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και βιωματικά- εκπαιδευτικά εργαστήρια κίνησης και ψυχοθεραπείας Gestalt σε συνεργασία με το Gestalt Foundation Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η έρευνά της στο χορό εστιάζεται στη ψυχολογική, κοινωνιολογική και ανθρωπολογική μελέτη της κίνησης και του ρυθμού στο πλαίσιο της θεραπείας, της κοινωνικής παρέμβασης και της καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης.


ΧΑΤΖΗΛΑΚΟΥ ΚΑΤΙΑ M.Sc. Κοινωνικής & Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, Μέλος EAGT (Ex-Chair of NOGT & External Relations of EAGT) & Σ.Ε.Ψ., Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος του Gestalt Foundation και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt

14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentare


bottom of page